Image

Bouwen in Polen: de bouw van een distributiecentrum

Klantwens

Een internationaal opererende retailer van Nederlandse bodem wil zijn markt in Oost-Duitsland, Polen en Noord-Tsjechië adequater kunnen bedienen. Hierdoor is de wens ontstaan om een distributiecentrum te bouwen in Zuid-Polen.

Onze rol

IDS Consultancy heeft het gehele traject begeleid bij het bouwen van het distributiecentrum in Polen. Hoofdtaken waren o.a. het selecteren van de aannemer, het regelen van alle vergunningen inclusief gevaarlijke stoffen, het managen van de inkoop van de logistieke installatie, projectmanagement, onderhoudscontracten om uiteindelijk het project geheel operationeel over te dragen.

Resultaat

In 9 maanden tijd is binnen budget een DC van een kleine 50.000 m2, ingericht en operationeel (inclusief alle vergunningen) in gebruik genomen. Dit DC heeft de capaciteit om de 190 winkels te bedienen. Er is plaats voor meer dan 60.000 pallets die door meer dan 40 docks in- en uitgevoerd kunnen worden.

Highlights van dit project

Naast de wens van de klant om zo’n 62.000 pallets op te kunnen slaan – waarvan 4.000 in gevaarlijke goederen compartimenten – stond sustainability ook hoog op de agenda. Het DC is daarom onder meer uitgerust met laadpalen voor elektrische auto’s, uitgebreide voorzieningen voor personeel dat op de fiets komt (parkeren, douchen, kledingkastjes), door zonne-energie verwarmd water, extra isolatie en een dak dat volledig is voorbereid is op zonnecellen. Hierdoor is het certificaat Breeam very good afgegeven.

De retourstromen uit de shops worden efficiënt verwerkt op een tussenverdieping (mezzanine) boven de docks. Het afval wordt gescheiden waartoe compactors geïnstalleerd zijn voor plastics, karton en overig afval.

Van de 600 medewerkers die in shifts in het gebouw werkzaam zijn, werkt een deel in het aanpandige kantoorgebouw. Dit

kantoor is niet alleen een werkplek gericht op de operatie, maar ook het controlepunt voor het 24/7 monitoren van o.a. access-control, slagbomen, camerabeveiliging, brandalarm en het sprinklersysteem.

 

In het design is de goederenstroom leidend geweest. Buiten zijn aparte wegen voor trucks en personenvervoer aangelegd, hebben de klant-trucks een andere ingang dan de trucks van o.a. leveranciers en vervoerders en is er ruimte ingericht voor het parkeren van eventuele onderhoudsdiensten zonder de goederenstroom te hinderen.

Ook zijn er, naast een eigen beveiligde ruime, eigen docks voor gevaarlijke stoffen.
Intern zijn best practices van andere DC’s toegepast: zo is het gebouw dusdanig ontworpen dat de Material Handling Equipment (o.a. reachtrucks) geoptimaliseerd gebruik kan maken van de werkvloer, is een optimale opslaghoogte en capaciteit bereikt in samenwerking met geldende sprinklerregelgeving en zorgen het belijnings- en aanrijdingsbeveiligingsplan ervoor dat er veilig gewerkt kan worden.

Overweeg je om te bouwen in Polen?

Download gratis onze handige brochure (PDF) met 5 praktische tips voor bouwen in Polen

Image